Mindfulness har sina rötter i buddhismen, där det är en central del av den buddhistiska läran, där den utvecklades som en del av meditationstraditionen. I synnerhet är det den buddhistiska Vipassana-traditionen som ofta är förknippad med mindfulness. Vipassana betyder "insikt" eller "klarsyn" och fokuserar på att uppnå en ökad medvetenhet om våra kroppar och sinnen. Genom att observera våra tankar, känslor och upplevelser kan vi få en djupare förståelse för oss själva och vår omgivning.
Zen-buddhismen har också bidragit till utvecklingen av mindfulness, särskilt i Japan. Zen-buddhismen betonar att förståelse och upplysning inte kan nås genom intellektuell kunskap, utan snarare genom direkt erfarenhet. Genom att fokusera på ögonblicket och vårt sanna själv, kan vi uppnå insikt och frid.
Idag är mindfulness dock en praktik som har spridit sig bortom religiösa ramar och används som ett verktyg för personlig utveckling och självinsikt
Konceptet introducerades först i västvärlden på 1970-talet av en man vid namn Jon Kabat-Zinn, som skapade Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) -programmet vid University of Massachusetts Medical School. MBSR är ett program som kombinerar mindfulnessmeditation med yoga och kroppsscanning för att hjälpa människor att hantera stress och smärta.
Sedan dess har mindfulness fått stor popularitet och används inom områden som sjukvård, psykologi, företagsledning och utbildning. Mindfulnessövningar används också allt oftare som en del av terapi för att hjälpa människor att hantera stress, ångest, depression och andra mentala hälsoproblem.
Idag betraktas mindfulness som en av de mest effektiva metoderna för att främja hälsa och välbefinnande.