Fortsätt till huvudinnehåll

Meditativt skapandeMeditativt skapande är en mindfulnessövning som hjälper oss att fokusera på nuet. Det är ett effektivt sätt att utveckla kreativiteten och släppa prestationsångest.

Att skapa meditativt innebär att vi fokuserar helt på nuet och använder alla våra sinnen för att utforska och experimentera. Vi låter oss vara lekfulla och spontana, och vi är medvetna om våra tankar och känslor utan att döma oss själva. När vi är mer närvarande i nuet, är vi också mer öppna för nya idéer och perspektiv. Detta kan leda till ökad kreativitet.

Istället för att fokusera på det färdiga resultatet, fokuserar vi på processen. Vi försöker inte att kontrollera allt, utan vi låter kreativiteten flöda fritt. Vi är medvetna om våra tendenser att bli fixerade vid perfektionism och slutresultat, och vi arbetar för att bryta dessa mönster.

Genom att öva på detta sätt att skapa blir vi bättre på att släppa taget och acceptera oss själva. Vi lär oss att njuta av själva resan, inte bara målet. Denna metod hjälper oss att vara mer äkta i det vi skapar och att förstå oss själva bättre. Den hjälper oss också att hitta tillbaka till vår naturliga kreativitet och vad som inspirerar oss.Här är några tips för att komma igång:


  • Välj en aktivitet som du tycker är avslappnande. Det kan vara att måla, teckna, skulptera, skriva, spela musik, dansa eller något annat som får dig att känna dig kreativ.
  • Skapa en lugn och avkopplande miljö. Se till att du inte blir störd av telefoner, tv eller andra distraktioner.
  • Mediativt skapande är som en meditation. Om du går iväg med dina tankar, för tillbaka dem snällt till nuet. Fokusera på känslan av att skapa och observera dina tankar och känslor utan att döma dem. Målet är att träna att vara närvarande i processen.
  • Var inte rädd att göra misstag. De är en del av processen. Förvandla dem till nya vägar att utforska. Fortsätt tills du känner att det är klart eller tills du inte har något mer att säga. det är viktigt att respektera sin egen process. Det finns inget rätt eller fel sätt att skapa. Låt din kreativitet flöda fritt.
  • Använd enkla verktyg och material. Det gör det lättare att fokusera på processen snarare än på resultatet. Experimentera med olika tekniker och material. Det hjälper dig att hitta din egen kreativa röst.
  • Låt dig inspireras av din omgivning. Ta en titt på naturen, observera människor eller saker i ditt hem.

När du är klar med ditt skapande, ta en stund att reflektera över det. Vilka tankar och känslor väcktes? Vad är du tacksam för?

Du kan också välja att dela ditt skapande med andra. Detta kan vara ett sätt att sprida glädje och tacksamhet till omvärlden.

Populära inlägg i den här bloggen

Mindfulness - lådor med akvarell/blandteknik på omslaget

  En liten värld av mindfulness och inre lugn, skapad med kärlek och omtanke! Efter att ha upplevt förlusten av min son har jag använt mindfulness som ett kraftfullt verktyg för min resa mot självläkning och insikt. Det är denna erfarenhet som inspirerar mig att skapa de här lådorna med personliga meddelanden om mindfulness.   Varje låda är utformat för att hjälpa dig finna en stund av mindfulness och inre lugn, och kan användas som en daglig ritual för att påminna dig om att vara närvarande i stunden.   På omslaget finns en handmålad blandteknik-akvarell, och inuti lådan hittar du sju kort med frågor eller övningar och utrymme att skriva på, en penna, sju småkort som du kan dekorera lådan med och informationsmaterial och mindfulness-övningar. Förutom detta finns det också informationsmaterial och mindfulness-övningar för att stödja din väg mot inre frid och närvaro.

Varför lådor och små världar?

När min son Enzo var liten brukade jag göra lådor åt honom. Tillsammans spenderade vi timmar med att leka i "små världar" som vi skapade  inne i dem. Vi skapad också magiska små världar runt lägenheten. I krukorna levde varelser som genom dammkornen gjorde interplanetära resor till andra krukor. Under bordet kunde vi skapa fantastiska landskap med dinosaurier och mytiska figurer. Lilla spindeln, "Sebastián Vallejo", uppkallad efter hjälten i en colombiansk "Telenovela", var herre över sin egen värld i ett hörn av köket. När jag själv var liten, i Argentinas turbulenta tider på 70-talet, flyttade vi ofta och inte sällan var vi tvungna att gömma oss. Då skapade jag också små världar i kartonglådor som jag kunde ta med mig överallt. I mina lådor förvarade jag pappersdockor, mina anteckningsböcker, tidningsklipp av serier, och artiklar om svarta hål, galaxer och kvasarer.  Det som en gång var Enzos fysiska form har nu vilat i en låda under en sten i över två

Meditativ Skaparverkstad

  Det har varit fantastiskt att se hur mina vänner har blivit inspirerade av min resa, och jag har fått många förfrågningar så nu känner jag att det är dags att fortsätta den här resan tillsammans.  Så nu vill jag  öppna upp dörrarna till min verkstad. Jag är ödmjuk inför möjligheten att kunna bidra med mina egna erfarenheter och skapa detta utrymme. Det här är ett projekt utan vinstsyfte. Jag erbjuder  inga kurser, utan möjligheten och utrymmet att skapa tillsammans och utforska Mindfulness och kreativitetens  kraft. Oavsett om det är genom konst, meditation eller samtal, är jag övertygad om att vi kan berika våra liv genom denna gemensamma upplevelse.   Som en del av mitt engagemang för gemenskap och helande koordinerar jag redan en stödjande Facebook-grupp för mammor från Latinamerika, som har mist sina barn. Jag vet själv hur viktig gemenskapen och trygga miljöer kan vara under helandets resa.  Om du är intresserad av att vara med i framtida möten, tveka inte att höra av dig! Vi kö

Infinito- Hobbyverksamhet är nu igång!

Den här verksamheten är resultatet av att jag kombinerat alla mina intressen i ett projekt som har en djup personlig betydelse för mig.  Efter min sons bortgång har jag alltid besökt hans grav varje nionde i månaden. Han lämnade oss den 9 september 2020, 28 år gammal. Men idag den 9 maj 2023, insåg jag att det inte räckte att visa min kärlek genom att vårda graven. Idag känner jag att jag vill göra något som kan ge tröst och stöd både för mig själv och andra. Därför har jag beslutat mig för att bidra till att öka medvetenheten kring problemen med psykisk ohälsa och suicid genom det här projektet. Att ha en egen verkstad är något jag har drömt om ända sedan jag var liten. Den korta tiden jag hann gå på  National school of fine arts Manuel Belgrano i Argentina  innan vi måste lämna landet, eller när mina två äldsta barn var små och och vi hade en silversmide-verkstad hemma var nog de lyckligaste perioderna i mitt liv. Nu har jag förstått att man inte kan ge det man inte har själv, och ja

Här och nu - Tändsticksask

Denna tändsticksask är klädd i handgjort papper och fungerar som ett "här och nu" ankare. Den innehåller två meditationer för att finna lugn och närvaro. Inuti tändsticksasken finner du en liten sten och en inspirerande illustration på framsidan, som används för meditationerna. På baksidan hittar du instruktionerna för meditationerna. Den kan hjälpa dig att skapa ögonblick av stillhet och närvaro oavsett var du befinner dig. Bildmeditation (1 minut): Sätt dig i en bekväm position med ryggen rak. Ta 3 djupa andetag. Rikta din blick och uppmärksamhet på bilden på framsidan av tändsticksasken. Observera bilden noggrant, notera dess färger, mönster och detaljer. Fokusera medvetet på bilden. Fortsätt att vara närvarande med bilden i 1 minut. Om ditt sinne börjar vandra, för bara varsamt tillbaka din uppmärksamhet. Stenmeditation (1 minut): Sätt dig i en bekväm position med ryggen rak. Ta 3 djupa andetag- Ta ut den lilla stenen och håll den i din hand. Känn dess vikt och textur.

Om mig

Mitt foto
Hej, jag heter Misty Nahuel González och driver Infinito som en hobbyverksamhet och ett gemenskapsprojekt.. Jag älskar att skapa. och jag håller på att utbilda mig till mindfulness instruktör. Jag har en bakgrund inom konst, webbdesign, grafisk produktion, informatik och informationshantering. Jag tror på kraften av att samarbeta och lära av varandra. Mindfulness har hjälpt mig att överleva den största förlusten i mitt liv: min sons suicid. Jag vill gärna dela min historia och mina erfarenheter med dig, så att du kan känna dig mindre ensam i dina svårigheter. Ja ar medlem i organisationen Spes (Riskförbundet för suicidprevention och eftelevande stöd och Spesvän Jag har också upptäckt glädjen i att skapa meditativt. Det är ett sätt att uttrycka mig och läka mina sår. Jag vet att alla har olika passioner i livet, men för mig är skapandet en stor del av det. Jag hoppas att du också kan hitta det som ger dig mening och glädje i livet. Det var lite om mig och mitt projekt Infinito-Mindfulness. Om du vill veta mer, hör gärna av dig till mig.